مهم‌ترین اکتشافات و اتفاقات دنیای علم در سال ۹۵

دنیای علم در سال ۹۵ اتفاقات مهم زیادی را تجربه کرد؛ اتفاقات و اکتشافاتی که هر یک به نوبه خود، تاثیر زیادی بر روی زندگی انسان‌ها گذاشتند. اتفاقاتی مانند ساخت ابرماده، مشاهده فعالیت پس از مرگ انسان، پاک شدن بدن ۵ بیمار از ویروس ایدز، کشف قدیمی‌ترین نشانه حیات، ساخت ابرجامد و کشف ۷ سیاره مشابه زمین، همه جزو رویدادهایی بودند که موجب شگفت‌زدگی جهانیان شدند. تمام این‌ها تنها بخشی از رمز و رازهای حیات است و تلاش انسان‌ها برای بیشتر دانستن تا ابد ادامه خواهد داشت. در ادامه قصد داریم مهم‌ترین اکتشافات و اتفاقات دنیای علم در سال ۹۵ را با هم مرور کنیم.

۱- ساخت کریستال زمان

سرانجام محققان موفق شدند در سال گذشته، کریستال زمان را تولید کنند. کریستال‌های معمولی مانند الماس و یاقوت، ساختار اتمی دارند که در فضا تکرار می‌شود اما این کریستال‌ها به دلیل توازنی که در هسته آن‌ها وجود دارد، بدون تحرک هستند. این در حالی‌است که محققان توانستند کریستال زمان تولید کنند که مانند ژله لرزان است و به همین دلیل توازن و شکل ثابتی ندارند.

۲- ساخت اولین ترکیب هیدروژن متالیک و از بین رفتن آن

در حالی که حدود یک قرن از نظریه‌پردازی دانشمندان گذشته بود، سرانجام محققان دانشگاه هاروارد موفق به ساخت اولین ترکیب هیدروژن متالیک شدند. آن‌ها برای ساخت این ترکیب، هیدروژن را تحت فشار بیشتر از هسته مرکز زمین قرار دادند. هیدروژن متالیک برای استفاده در ابررساناها کاربرد دارد. متاسفانه دو ماه پس از این اتفاق مهم، زمانی که دانشمندان مشغول آزمایش بر روی این ترکیب بودند، یک خطای ساده باعث شد تا تنها نمونه هیدروژن متالیک جهان ناپدید شود.

۳- نخستین پیوند بازوی مصنوعی جهان

انگلیسی‌ها برای نخستین بار موفق شدند تا یک بازوی مصنوعی را به بیماری پیوند بزنند. این بازوی مصنوعی با اتصال اعصاب ستون فقرات به ماهیچه سالم بازو، به بیمار اجازه می‌دهد تا با فکر کردن درباره کاری که می‌خواهد با بازو انجام دهد، آن را به حرکت درآورد.

۴- تولید فلز مایع جدید

محققان، ماده جدیدی از فلزات مایع و ذرات مغناطیسی ساختند که eGaln نام دارد. این ماده جدید برای ایجاد یا تغییر حوزه‌های مغناطیسی در حالت مایع، پنج برابر قوی‌تر از فلز مایع خالص است.

۵- مشاهده فعالیت مغز انسان تا ۱۰ دقیقه پس از مرگ

یکی از اتفاقات عجیب دنیای علم در سال ۹۵ و به خصوص علم پزشکی، مشاهده فعالیت پس از مرگ انسان بود. پزشکان بخش مراقبت‌های ویژه در بیمارستانی در کانادا متوجه شدند که پس از قطع دستگاه‌های پشتیبانی حیات ۴ بیمار و اعلام فوت آن‌ها، فعالیت مغزی این افراد تا ۱۰ دقیقه پس از مرگ ادامه داشت.

۶- ذخیره اطلاعات بر روی DNA

دانشمندان در سال گذشته توانستند روشی را برای رمزگذاری و ذخیره اطلاعات بر روی دی‌ان‌ای پیدا کنند که ۱۰۰ برابر کارآمدتر از روش‌های قبلی است. با این روش می‌توان ۲۱۵ پتابایت اطلاعات را بر روی یک گرم DNA ذخیره کرد. دانشمندان با استفاده از الگوریتمی به نام DNA Fountain موفق شدند ۶ فایل شامل یک فیلم کوتاه، کل یک رایانه OS و یک کارت هدیه آمازون را درون یک ذره DNA ذخیره کنند.

۷- ساخت ماده ابرجامد

نوع جدیدی از ماده به نام ابرجامد توسط محققان دانشگاه MIT ساخته شد. این ماده خاصیت متضاد جامد و ابرمایع را با هم ترکیب کرده و کشف آن، کمک زیادی به تولید آهنرباهای ابررسانا و سیستم‌های حمل و نقل صرفه‌جو در انرژی خواهد کرد.

۸- اولین جنین مصنوعی آزمایشگاهی

نخستین جنین مصنوعی جهان با استفاده از سلول‌های بنیادی در آزمایشگاهی در انگلیس ساخته شد. دانشمندان انگلیسی، سلول‌های بنیادین ECS و TCS یک موش را با هم ترکیب کردند و سپس یک بستر ژلی سه‌بعدی ساختند که سلول‌های بنیادین می‌توانستند در آن رشد کنند و به این ترتیب، فرآیند تشکیل جنین انجام شد. این دستاورد می‌تواند به کشف رازهای شکل‌گیری جنین و تولد کمک کند.

۹- کشف قدیمی‌ترین نشانه حیات در کره زمین

در صخره‌های شمال شرقی کانادا، میکروارگانیسم‌هایی به شکل لوله‌های کوچک قرمزرنگ کشف شده که به عنوان قدیمی‌ترین فسیل‌های کره زمین شناخته شده‌اند. این فسیل‌ها هنگام مطالعه سنگ‌هایی با قدمت ۳-۷۷ میلیارد سال کشف شدند.

۱۰- دستیابی به ماده خم‌کننده امواج صوت

در سال گذشته نوعی ماده جدید با قدرتی درونی ساخته شده که می‌تواند امواج صوتی را خم کند، به آن شکل دهد و آن‌ها را متمرکز کند. محققان بر این باورند که از این روش می‌توان برای ساخت هات‌اسپات‌های صوتی یا متمرکز کردن امواج فراصوتی استفاده کرد. پیش از این، ساخت چنین فراماده‌ای غیرممکن به نظر می‌رسید.

۱۱- ساخت واکسن ایدز و درمان ۵ بیمار

از مهم‌ترین کشفیات دنیای علم در سال ۹۵، ساخت واکس ایدز توسط دانشمندان اسپانیایی بود که توانست ویروس این بیماری را در ۵ بیمار از بین ببرد و با گذشت ۷ ماه، هنوز هم اثری از بیماری ایدز در این بیماران دیده نمی‌شود. به گفته دانشمندان، با استفاده از این واکسن، دیگر نیازی به مصرف داروهای ضد ویروسی (ARV) نخواهد بود.

۱۲- درمان اختلال ژنتیکی دست یک کودک معلول

پزشکان برای نخستین بار موفق شدند، اختلال ژنتیکی دست یک کودک معلول را با پیوند زدن استخوان و مفصل پا درمان کنند.

۱۳- کشف ۷ سیاره مشابه زمین

جدیدترین کشف دانشمندان ناسا را می‌توان مهم‌ترین اتفاق دنیای علم در سال ۹۵ دانست. چندی پیش، دانشمندان ناسا از کشف ۷ سیاره مشابه زمین خبر دادند. به گفته دانشمندان، این سیاره‌ها به دور یک ستاره می‌چرخند که ۴۰ سال نوری با زمین فاصله دارد. سیاره‌های کشف شده از نظر اندازه و دمای سطح به زمین شباهت دارد و احتمال وجود آب در آن‌ها نیز بسیار زیاد است.

۱۴- کشف دریاچه‌ای از کربن مذاب در اعماق زمین

زمین‌شناسان موفق شدند یک دریاچه کربن مذاب را در عمق ۲۵۰ کیلومتری زمین کشف کنند. آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که ۱۰۰ هزار میلیارد متریک تن دی‌اکسید کربن در اعماق زمین وجود داشته باشد.

۱۵- هندی‌ها رکورد پرتاب ماهواره را شکاندند

هندی‌ها که در سال ۲۰۱۴ میلادی، ۳۷ ماهواره را در یک ماموریت به فضا فرستاده بودند، این بار با پرتاب ۱۰۴ ماهواره در یک ماموریت، رکورد جدیدی را به نام خود در صنعت هوا و فضا ثبت کردند.

۱۶- کشف نشانه‌هایی از تولد منظومه شمسی در کویر لوت

دانشمندان روسی با همکاری گروهی از استادان دانشگاه کرمان، بقایای شهاب سنگی را در کویر لوت ایران پیدا کردند که ممکن است نشانه‌ای از تولد منظومه شمسی در ۴-۵ میلیارد سال پیش بوده باشد. این گروه موفق شد نمونه‌هایی به وزن ۱۳ کیلوگرم را کشف کنند که شبیه به شهاب سنگ هستند و تصور می‌شود که ۸۰ درصد آن‌ها، منشا فرازمینی داشته باشند.

۱۷- زنده ماندن جلبک در فضا به مدت ۱۶ ماه

ساکنان ایستگاه فضایی بین‌المللی در پژوهش‌های خود دریافتند که جلبک می‌تواند به مدت ۱۶ ماه در فضای خارج از ایستگاه فضایی زنده بماند. پس از این تحقیقات، نمونه‌ها به زمین فرستاده شدند تا وجود هرگونه تغییر ژنتیکی در آن‌ها مورد بررسی قرار بگیرد.

۱۸- ساخت مولکولی که مقاومت ابرباکتری‌ها را می‌شکند

محققان مولکولی را ساختند که می‌تواند مقاومت ابرباکتری‌های مختلف را در برابر آنتی‌بیوتیک بشکند. این مولکول، مقاومت ابرباکتری را در برابر آنتی‌بیوتیک معکوس می‌کند و به این صورت افراد می‌توانند از داروهایی استفاده کنند که در حال حاضر بلااستفاده هستند.

۱۹- ساخت ماده‌ای که ۱۰ برابر قدرتمندتر از فولاد است

محققان MIT با ترکیب گرما و فشار، یک ترکیب سه بعدی از گرافن ساختند که تراکم کمتری از فولاد دارد اما ده برابر قدرتمندتر از آن است.

۲۰- بازنشستگی اسکات کلی از فعالیت در ناسا

اسکات کلی (Scout Kelly)، فضانورد مطرح آمریکایی پس از ۲۰ سال فعالیت در ناسا، بازنشستگی خود را به صورت رسمی از روز یکم آوریل سال ۲۰۱۶ اعلام کرد. او در مجموع، ۵۲۰ روز در فضا اقامت داشت و در نهایت در سن ۵۲ سالگی به ماموریت‌های فضایی خود پایان داد.

۲۱- تولید تخمک‌های مصنوعی با استفاده از چاپگر سه‌بعدی

محققان دانشگاه بوستون موفق شدند با استفاده از چاپگر سه‌بعدی، تخمک‌های مصنوعی با قابلیت بارور شدن را تولید کنند. ساختار این تخمک‌ها حاوی مواد ژلاتینی است که هورمون استروژن انسان در آن تزریق شده و قابلیت رشد نیز دارد.

۲۲- ساخت مولکول‌هایی با خواص فیزیکی متفاوت

دانشمندان آلمانی، مولکول‌هایی را تولید کردند که هر یک از آن‌ها دارای خواص فیزیکی متفاوتی است. این مولکول‌ها در اشکال مختلف تولید می‌شوند و در ساخت نانو روبات‌ها و میکرومیکسرها بر روی تراشه‌های آزمایشگاهی کاربرد دارند.

۲۳- تولید مولکول بزرگی که انواع ویروس‌ها را نابود می‌کند

محققان IBM با همکاری انستیتو مهندسی زیستی و فناوری نانو در سنگاپور موفق به تولید مولکول بزرگی شدند که می‌تواند انواع ویروس‌ها را نابود کند و مانع از آلوده شدن انسان‌ها شود.

۲۴- ساخت ژلی که می‌تواند به رگ تبدیل شود

دانشمندان در سال ۹۵ ژلی ساختند که پس از تزریق به بدن می‌تواند موجب تولید رگ شود. این دستاورد از اهمیت زیادی در علم پزشکی برخوردار است و دگرگونی بزرگی در زندگی افراد دیابتی ایجاد خواهد کرد.

۲۵- تکمیل جدول مندلیف با چهار عنصر جدید

سرانجام عناصر خانه‌های ۱۱۳، ۱۱۵، ۱۱۷ و ۱۱۸ جدول مندلیف در شرایط آزمایشگاهی تولید شدند. بنابراین خانه ۱۱۳ به عنصر نیهونیوم، خانه ۱۱۵ به عنصر موسکوویوم، خانه ۱۱۷ به عنصر تنسین و خانه ۱۱۸ به عنصر اوگانسون اختصاص پیدا کرد.

۲۶- شناسایی عامل انتقال ویروس زیکا

دانشمندان برزیلی کشف کردند که پشه Aedes Aegypti عامل اصلی و قطعی انتقال ویروس زیکا به انسان است.

۲۷- صد ناحیه جدید در مغز کشف شد

محققان دانشگاه واشنگتن، نقشه جدیدی از مغز انسان را منتشر کردند که ۱۰۰ منطقه ناشناخته در آن دیده می‌شود. این دانشمندان با استفاده از اسکنرهای پیشرفته و رایانه‌هایی با هوش مصنوعی قدرتمند، مناطق پنهان مغز را کشف کردند.

۲۸- کشف بزرگ‌ترین میدان گاز هلیوم جهان

میدان بزرگی از گاز هلیوم در تانزانیا کشف شد که لقب بزرگ‌ترین میدان گاز هلیوم دنیا را از آن خود کرده است. به گفته‌ی محققان، ذخایر گاز هلیوم در تنها بخشی از این میدان، می‌تواند بیش از یک میلیون اسکنر پزشکی MRI را پر کند.

۲۹- جایزه نوبل فیزیک برای کشف نظری انتقال فاز توپولوژیک

جوایز نوبل فیزیک و شیمی در سال گذشته به‌طور مشترک به ۳ دانشمند اهدا شد. دیوید جی تولس، دانکن هالدان و مایکل کاسترلیتز، دانشمندانی بودند که برای کشف نظری انتقال فاز توپولوژیک ماده موفق به دریافت این جایزه مهم علمی در بخش فیزیک شدند. در رشته شیمی نیز ژان پیر ساووژ، برنارد فرینگا و فریزر استودارت برای ساخت کوچک‌ترین ماشین دنیا، جایزه نوبل را دریافت کردند. همچنین نوبل پزشکی نیز به دانشمندی از ژاپن به نام یوشینوری اسومی برای کشف مکانیسم اتوفاژی رسید.

۳۰- آموزش فوتبال به زنبورهای عسل

محققان انگلیسی در سال گذشته به زنبورهای عسل یاد دادند تا با پرتاب کردن یک توپ زردرنگ داخل یک سوراخ در زمین فوتبال، جایزه شیرینی را دریافت کنند.

منبع: گجت‌نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.