بسیاری از پژوهشهای مربوط به بیماری آلزایمر شامل اثر انتخابهای غذایی بر تحریک، پیشگیری، و درمان این بیماری میشوند. پژوهشگران التهاب و مقاومت به انسولین را عوامل کلیدی در این بیماری انحطاط عصبی شناسایی کردهاند زیرا به نورونها آسیب رسانده و در ارتباط بین سلولی اختلال ایجاد میکنند.
خبر خوب این است که ما با انتخابهایی که به کاهش التهاب کمک میکنند، از سیستم پیامرسانی مغز پشتیبانی میکنند، و مقاومت به انسولین و جریان خون را بهبود می بخشند میتوانیم به پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر کمک کنیم. خوشبختانه مواد غذایی بسیاری وجود دارند که به این نیازها رسیدگی میکنند. در ادامه با برخی از انتخابهای غذایی که میتوانند به پیشگیری از ابتلا به آلزایمر کمک کنند، بیشتر آشنا میشویم.
کاهش مصرف مواد غذایی قندی و افزایش دهنده گلوکز خون
مواد غذایی سرشار از قند و همچنین کربوهیدارتهای پالایش شده، فرآوری شده میتوانند به افزایش شدید سطوح قند خون منجر شوند که زمینهساز شکلگیری التهاب در مغز میشود. سطوح بالای قند خون با خطر افزایش یافته زوال عقل مرتبط شده است. هنگام خرید مواد غذایی به برچسب محتویات آنها توجه داشته باشید زیرا ممکن است حاوی قند پنهان باشند.
مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا-۳
ماهیهای چرب و جلبک دریایی بهترین منابع برای دریافت اسیدهای چرب امگا-۳ EPA و DHA هستند. شواهد نشان دادهاند که DHA ممکن است در پیشگیری از بیماری آلزایمر به واسطه کاهش تجمع پلاکهای بتا-آمیلوئید در مغز نقش داشته باشد. ماهیهای سالمون، ساردین، تن، خال مخالی و قزلآلا منابع خوبی برای اسیدهای چرب امگا-۳ هستند.
مصرف مغزهای خوراکی
مغزهای خوراکی درختی مانند بادام، آجیل برزیلی، بادام هندی، فندق، گردو، و پسته فواید خود برای عملکرد شناختی را نشان دادهاند زیرا این مواد غذایی نیز منبع خوبی برای اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. اسیدهای چرب امگا-۳ با التهاب مقابله کرده و به جریان خون بهتر کمک میکنند. همچنین، مغزهای خوراکی منبع خوبی برای ویتامینهای B و ویتامین E هستند. مغزهای خوراکی خطر بیماری قلبی و سرطان را نیز کاهش میدهند.
رژیم غذایی مایند
رژیم غذایی مایند (MIND) عناصر کلیدی دو رژیم غذایی مطرح مدیترانهای و دش (DASH) را ترکیب کرده و افزون بر این شامل مواد غذایی و مواد مغذی میشود که بهطور قابل توجهی برای مغز مفید هستند. رژیم غذایی مایند میتواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد. دنبال کردن رژیم غذایی مایند به واسطه تاکید کمتر بر مصرف ماهی و نگاه متفاوت به مصرف میوهها و سبزیجات راحتتر از رژیمهای غذایی مدیترانهای و دش است.
کاهو یکی از مواد غذایی است که به پیشگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند
مصرف میوهها و سبزیجات به میزان زیاد
سبزیجات سبزبرگ و توتها باید از جایگاه ویژهای در رژیم غذایی شما برخوردار باشند زیرا به بهبود عملکرد شناختی کمک میکنند. سبزیجات سبزبرگ مانند اسفناج، کاهو، برگ چغندر سوئیسی، برگ خردل، و غیره به واسطه محتوای لوتئین بالا که آنتیاکسیدانی قدرتمند است و همچنین فولات و بتاکاروتن از عملکرد بهتر مغز پشتیبانی میکنند.
پرهیز از چربیهای ترانس
چربیهای ترانس با تولید رادیکالهای آزاد و التهاب پیوند خوردهاند که هر دو مورد اثر منفی بر عملکرد مغز دارند. از جمله مواد غذایی حاوی چربیهای ترانس میتوان به فستفودها، غذاهای سرخ شده، و مارگارین اشاره کرد.
نوشیدن چای سبز
روزانه دو یا چهار فنجان چای سبز بنوشید تا به تقویت حافظه و پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک کند. مطالعات بسیاری نشان دادهاند که مصرف چای سبز با تقویت عملکرد شناختی، کاهش زوال شناختی و کاهش استرس اکسیداتیو مرتبط است.
کاهش مصرف چربیهای اشباع شده
چربیهای اشباع شده دشمن شما نیستند، اما بهترین دوست شما نیز محسوب نمیشوند. با محدود کردن مصرف گوشت قرمز (سه وعده یا کمتر در هفته)، غذاهای سرخ شده (کمتر از یک وعده در هفته)، و کره (کمتر از یک قاشق غذاخوری در روز)، پنیر (کمتر از یک وعده در هفته) و محصولات لبنی پرچرب می توانید مصرف چربیهای اشباع شده را کاهش دهید. پژوهشهای بسیاری آثار مخرب چربیهای اشباع شده در زمینه زوال عقل را نشان دادهاند.
افزایش مصرف زردچوبه
نقش کورکومین، ماده فعال زردچوبه، طی مطالعات بسیاری در مبارزه با بیماری آلزایمر مورد بررسی قرار گرفته است. کورکومین میتواند مشخصه پلاک۰إهای بتا-آمیلوئید آلزایمر را تغییر دهد، و بر عملکرد مغز و پیشگیری از زوال عقل به واسطه ویژگیهای ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی خود تأثیرگذار باشد.
منبع: بیتوته