آموزش PHP – جلسه هفتم: دستور Switch و آشنایی با Include و Require

در این جلسه از آموزش پی‌اچ‌پی  می‌خواهیم در مورد دستورات پایه‌ای نهایی صحبت کنیم. با فراگیری این درس می‌توان ساخت پروژه‌های ساده را آغاز کرد و سپس رفته رفته با ساخت پروژه‌های کاربردی‌تر پیش خواهیم رفت. دستور Switch یکی از دستورات کاربردی و بسیار خوب php است که عملکرد آن در واقع شبیه به if … else if است. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

اگر خاطرتان باشد در جلسات قبل مفصلا در مورد دستور if و نیز else if صحبت کردیم و گفتیم که برای بررسی چند شرط می‌توان از آن استفاده کرد. اما در پی‌اچ‌پی دستور دیگری به نام Switch وجود دارد که کار اصلی‌اش بررسی چندگانه شرط‌ها است. حالت استاندارد استفاده از Switch به صورت زیر است:

<?php
$a = 1;

switch ($a)
{
case “1”:
echo “moteqayer 1 ast”;
break;

case “2”:
echo “moteqayer 2 ast”;
break;

default:
echo “motaqyer 1 va 2 nist”;
break;

}
?>

اگر به کد بالا دقت کنید، ابتدا ما یک متغیر به نام a تعریف کرده‌ایم و مقدار ۱ را به آن نسبت داده‌ایم. سپس دستور Switch را نوشته و در پرانتز مقابل آن نام متغیری که تعریف کرده بودیم را قرار دادیم. سپس به ازای هر شرط از یک دستور case در داخل دستور Switch استفاده کرده‌ایم. تا اینجا ما به پی‌اچ‌پی می‌گوییم که هدف ما بررسی مقدار متغیر a است. سپس هر case مانند یک else if عمل می‌کند و ما به پی‌اچ‌پی اعلام کرده‌ایم در صورتی که مقدار متغیر ۱ باشد عبارت moteqayer 1 ast چاپ شود و اگر مقدار a عدد ۲ بود عبارت moteqayer 2 ast چاپ شود و اگر مقدار a هیچ کدام از مواردی که بررسی شده نبوده، عبارت motaqyer 1 va 2 nist در مرورگر چاپ شود.

اگر کمی در مورد این دستور سردرگم شده‌اید اصلا نگران نباشید. کافی است همان‌طور که اشاره کردیم مثل دستور else if به آن نگاه کنید با این تفاوت که در دستور switch بررسی شروط به صورتی است که در بالا مشاهده می‌کنید و از انسجام بهتری برخوردار است. بسیاری از توسعه‌دهندگان PHP پیشنهاد می‌کنند که اگر در کدنویسی نیاز به بررسی چندین شرط دارید، بهتر است از Switch استفاده کنید چراکه در چنین شرایطی، استفاده از else if برای بررسی شرط‌های زیاد، نسبت به Switch بهینه نیست.

خب پس اصول کلی استفاده از Switch را به صورت خلاصه اگر بخواهیم اعلام کنیم به صورت زیر خواهد بود:

  1. قرار دادن آنچه قصد بررسی مقدارش را داریم (متغیر یا دستوراتی که نهایتا یک خروجی داشته باشند) در پرانتز مقابل دستور Switch
  2. به ازای هر شرط یک دستور case را نوشته و علامت دو نقطه “:” را در مقابل آن می‌نویسیم.
  3. کد مورد نظر برای شرطی که در مرحله قبل نوشتیم را می‌نویسیم.
  4. با استفاده از عبارت break و سپس قرار دادن علامت نقطه ویرگول ; شرط یاد شده را پایان می‌دهیم.
  5. به ازای هر شرط دیگری که قصد بررسی آن را داریم مراحل ۲ تا ۴ را مجددا تکرار می‌کنیم.
  6. همانند مثال بالا، در نهایت شرط Case default را در پایین‌ترین بخش دستور switch می‌نویسیم تا در صورتی که هیچ کدام از شرط‌های نوشته شده برقرار نبود، این دستور اجرا شود.

برای درک بهتر این دستور یک مثال دیگر می‌زنیم. فرض کنید یک ورودی از کاربر گرفته‌ایم و فقط در صورتی می‌خواهیم به وی پیام خوشامد را نشان دهیم که او نام شهر خود را tehran اعلام کرده باشد.

<?php
$userCity = 20;

switch ($userCity)
{
case “tehran”:
echo “welcome you are from tehran!”;
break;

case default:
echo “you are not from tehran!”;
break;

}
?>

همان‌طور که مشاهده می‌کنید ابتدا متغیر userCity را تعریف و مقداردهی کرده‌ایم. در صورتی که مقدار این متغیر را tehran تعیین کنیم، شرطی اولی که در switch نوشته‌ایم برقرار خواهد بود و در نتیجه عبارت welcome you are from tehran! برای وی نمایش می‌یابد و در غیر این صورت you are not from tehran! را مشاهده می‌کنید. دقت کنید که نوشتن بخش default اجباری نیست ولی به شما پیشنهاد می‌کنیم که در پروژه‌های خود حتما این بخش را هم بکار ببرید چراکه باعث کنترل بهتر شرایط خواهد شد.

معرفی Include و require

هنگام نوشتن پروژه‌های بزرگ، معمولا بهترین کار این است که هر بخش از کد را در فایل جداگانه بنویسیم. روش درست و بهینه ایجاد ساختار پروژه‌ها را در مثال‌های عملی آینده به شما آموزش خواهیم داد. اما بهتر است از همین حالا با استفاده از دستورات include و require کمی به فایل‌های پروژه‌ها و کدهای خود سر و سامان بدهیم. از همین لحظه قصد داریم یک پروژه کوچک را با هم شروع کنیم. اما پیش از آن شما را با دو دستور یاد شده آشنا می‌کنیم.

با استفاده از include می‌توانید محتویات یک فایل دیگر را در فایل مورد نظر خود اضافه کنید. در پوشه htdocs نرم‌افزار سرور مجازی xampp یک پوشه جدید به نام mysite ایجاد کنید. در این پوشه سه فایل پی‌اچ‌‌پی به نام‌های head.php و index.php و footer.php ایجاد کنید. ساختار پروژه شما باید شبیه به زیر باشد:

fac133b1-73e4-4031-b779-b997fa825bb0

اگر دقت کرده باشید بخش هدر یا همان بالای وب‌سایت‌ها و نیز بخش پایینی یا همان فوتر آن‌ها همیشه در تمامی صفحات یکسان است. حالا فرض کنید تعداد فایل‌های یک پروژه برای وب‌سایتی که قصد ساختش را داریم زیاد شود و در چنین شرایطی بخواهیم برای هر صفحه یک فایل جداگانه ایجاد کنیم. اگر در این حالت بخشی در هدر یا فوتر نیاز به تغییر داشته باشد باید آن را در تک تک فایل‌ها اعمال کنیم و این کار معمولا خسته‌کننده و کم‌بازده است.

اما بهترین کار تکه‌تکه کردن کدها و فایل‌ها است و این فقط شامل مثال بالا نمی‌شود. فرض کنید پروژه ما رفته‌رفته در حال گسترش باشد. بهترین کار این است که برای هر بخش، فایل‌ها و نیز پوشه‌های خاص آن را ایجاد کنید. مثلا توابع نوشته شده را در یک فایل قرار دهیم، کدهای مربوط به ثبت نام کاربر را در یک فایل و ….

در این صورت ساختار پروژه ما از انسجام بیشتری برخوردار خواهد شد و توسعه و عیب‌یابی آن هم بسیار آسان‌تر می‌شود. اما برگردیم به سراغ پروژه mysite. پس از ایجاد سه فایل یاد شده، ابتدا فایل head.php را باز کنید و کد زیر را در آن قرار دهید:

<!DOCTYPE html>
<html>
<style>
#header {
background-color:black;
color:white;
text-align:center;
padding:5px;
}
#section {
padding:10px;
}
#footer {
background-color:black;
color:white;
clear:both;
text-align:center;
padding:5px;
}
</style>
</head>
<body>

<div id=”header”>
<h1>My Site</h1>
</div>

سپس فایل index.php را باز کرده و کد زیر را هم در این فایل قرار دهید:

<?php
include (“head.php”);
?>
<div id=”section”>
<h2>Mehrastan PHP Tuts</h2>
<p>we learning php in mehrastan weblog. php is very powerful for developing any kind of web applications. so we love it!</p>
</div>
<?php
include (“footer.php”);
?>

همان‌طور که احتمالا متوجه شده‌اید ما در بالا و پایین کد فایل index.php دو دستور ساده پی‌اچ‌پی را بکار برده‌ایم. در بالا کد با دستور include فایل head.php را به ابتدای فایل اضافه کرده‌ایم. و در پایین نیز فایل footer.php را به کد اضافه می‌کنیم. در این صورت هر تغییری که در فایل‌های head.php یا footer.php اعمال کنید، در فایل index.php نیز همان تغییرات اعمال خواهد شد.

در نهایت کدهای زیر را در هم در فایل footer.php قرار دهید:

<div id=”footer”>
Copyright © mehrastan.ac.ir
</div>
</body>
</html>

حالا مرورگر خود را باز کرده و این پروژه را در مرورگر تست کنید. اگر طبق مراحل به‌درستی پیش رفته باشید آدرس این پروژه در سرور محلی Xampp شما http://127.0.0.1/mysite/index.php خواهد بود. اگر این آدرس را اجرا کنید می‌توانید نتیجه نهایی را که باید چیزی شبیه به عکس زیر باشد، مشاهده کنید:

۲۹a0da34-1929-4b11-8bee-3b1e5aa519feحالا در مرورگر خود روی صفحه راست کلیک کرده و View Source را انتخاب کنید. در این صورت کد سورس نهایی تولید شده توسط پی‌اچ‌پی در واقع ترکیبی از سه فایلی است که ما ایجاد کردیم. یعنی در فایل index.php به جای دستور include همان فایلی که فراخوانی کردیم به آن بخش از کد اضافه شده است.

و اما دستور require نیز کارکردی دقیقا مشابه با include دارد. تنها تفاوت این دو دستور در نوع بررسی خطاها است. در دستور require همان‌طور که از نامش هم پیداست، در شرایطی که فایل فراخوانی شده وجود نداشته باشد یا مسیر آن اشتباه باشد، پی‌اچ‌پی خطا نشان خواهد داد.

روش استفاده از این دستور دقیقا مشابه include است. به عنوان مثال در پروژه بالا اگر بخواهیم فایل head.php را با require به فایل index.php اضافه کنیم باید دستور را به شکل زیر بکار ببریم:

<?php
require (“head.php”);
?>

دقت کنید از آنجا که ما هر سه فایل را در یک پوشه قرار داده‌ایم هنگام فراخوانی آ‌ن‌ها مسیر فایل به شکل بالا خواهد بود. مسیردهی فایل‌ها و پی‌اچ‌پی بسیار آسان است و در کدهای علمی و پروژه‌هایی که از این پس با آن‌ها سروکار داریم به‌خوبی آن را فرا خواهید گرفت.

این جلسه نیز در همین‌جا به پایان می‌رسد. شما اولین پروژه پی‌اچ‌پی را ایجاد کردید و با دستورات پایه‌ای و اساسی آن آشنا شده‌اید و می‌توان از این پس به سراغ مباحث پیشرفته‌تر برویم. ما همین پروژه را در جلسات آینده استفاده می‌کنیم پس بهتر است بخوبی آن را انجام دهید و مباحث را تا اینجا تمرین کرده و کاملا بر آن‌ها مسلط شوید تا در جلسات آینده بتوانید کار را ادامه دهید.

در صورتی که هرگونه سوال یا مشکلی در مورد مباحث این جلسه دارید مانند همیشه آن را در بخش دیدگاه‌ها اعلام کنید.
منبع: زومیت

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.