از ابتدای انقلاب صنعتی، آلودگی ناشی از جیوه به طور پیوستهای در رودخانهها و اقیانوسها افزایش داشته است. تا جایی که افرادی که از ماهیهای این آبها استفاده میکنند دچار مشکلات در سلامتی خود میگردند.
محققان دانشگاه فلیندرز استرالیا برای این مسئله (حذف جیوه) راه حل سادهای با استفاده از مواد بازیافت شده پوست مرکبات کشف کردهاند.
در حالی که در گذشته تلاشهایی برای حذف جیوه با استفاده از سنگهای معدنی، همچون سیستم MCS سازمان حفاظت محیط زیست که غالبا شامل ماشین آلات سنگین و فرآیندهای پیچیده است، انجام شده است. اما کارآمدی آن به صورت صددرصد نبوده است و برای محیط زیست نیز مضراتی در برداشته است.
ماده جیوه از اکسید آلومینیوم ساخته شده است و با استفاده از موادی که در پوست پرتقال وجود دارد میتوان به راحتی این اکسیدها را جدا کرد و در سطوح گوناگونی از آشامیدنیها آلودگی جیوه را از بین برد.
این ماده جدید که در دانشگاه فلیندرز استرالیا کشف شده و قادر است جیوه را هم از نمک و هم از آب حذف کند، از زبالههای آلی بازیافتی و قابل تجدید پرتقال بدست میآید و میتواند به صورت پایدار و مداوم آلودگی جیوه را از بین ببرد.
عنصر کلیدی در این ماده سولفید مرکب است که از چند اتم گوگرد و یک پلیمر لیمو ساخته شده است.
در حالی که سالانه میلیونها تن از این مواد به عنوان زباله دور ریخته میشوند، میتوان از آنها برای از بین بردن آلودگی های گوناگون استفاده کرد.
همچنین در تلاش برای استفاده از این محصولات، محققان در جستجوی تولید رنگ و پلاستیک و پوششهای گوناگون از این مواد هستند تا استفاده از نفت و مشتقات آن را کاهش دهند.
منبع: بیتوته