افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق می شود. درمان به موقع و مناسب افزایش چربی خون، نه تنها قادر است از تنگی عروق قلبی جلوگیری کند، بلکه میتواند از پیشرفت آن نیز جلوگیری کرده و حتی باعث بهبود آن شود.
بهطور کلی، عموم افراد جامعه باید از سن ۲۰سالگی نسبت به آزمایش چربی خون خود اقدام کنند. چنانچه سطح چربی خون شما طبیعی است، هر پنج سال یک بار (از سن ۲۰ سالگی به بعد) و در صورت بالا بودن چربی خون، باید هر دو تا شش ماه، یک بار چربی خون خود را آزمایش کنید. به منظور حذف اثر چربی موجود در غذا، ضروری است آزمایش چربی خون پس از ۱۲ تا ۱۴ ساعت ناشتا بودن انجام شود. این کار دقت آزمایش را افزایش می دهد.
جهت کنترل چربی خون موارد زیر را رعایت کنید:
√ از مصرف الکل و سیگار به شدت پرهیز شود.
√ برای کنترل چربی خون انجام ورزش به صورت منظم، حداقل هفتهای سه روز انجام شود، بهترین ورزش پیادهروی، دوچرخهسواری و شنا است.
√ برای کنترل چربی خون بهتر است وزن ایدهآل حفظ شود و در صورت وجود چاقی، کاهش وزن اکیدا توصیه میشود.
√ استرسهای محیطی را تا حد ممکن کاهش دهید.
برای پیشگیری و کنترل چربی خون توصیه میشود از رژیم غذایی حاوی کمترین میزان چربی استفاده شود. به خصوص باید از مواد غذایی حاوی کلسترول و چربیهای اشباع شده پرهیز نمود. از شیر و فرآوردههای لبنی کمچرب و یا بدون چربی استفاده شود.
از مصرف کره و خامه خودداری شود. هرگونه چربی گوشت قرمز و همچنین پوست مرغ قبل از پخت جدا شده و دور ریخته شود. از تخم مرغ به صورت محدود استفاده شود. حتیالامکان از سرخ کردن مواد غذایی خودداری شده و مواد غذایی به صورت آبپز و کبابی، تنوری ( فر) تهیه شود.
√ در صورت تجویز پزشک با صلاحدید او میتوانید از داروهای کاهندهی تریگلیسیرید و کلسترول خون استفاده کنید.
√ مصرف مواد غذائی حاوی چربیهای اشباعشده را تا حد ممکن کاهش دهید.
چربیهای مواد به دو گروه اشباعشده و اشباعنشده تقسیم میگردند:
چربیهای اشباع شده:
(مانند گوشت قرمز، سوسیس، کالباس، همبرگر، قلوه، مغز زبان، کره، پنیر، بستنی، شکلات، نارگیل ،کلوچه، پیراشکی و شیر پرچرب) مستقیما چربی خون را افزایش می دهند.
چربیهای اشباعنشده:
(مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان، روغن سویا، روغن ذرت و گوشت ماهی، اردک و غاز) اثرشان مانند چربیهای اشباعشده نیست و مستقیما چربی خون را افزایش نمیدهند؛ به علاوه چربیهای اشباعنشده موجود در ماهی نه تنها خطر انسداد عروق را کاهش میدهد، بلکه به رقیق شدن خون کمک میکنند.
منبع : بیتوته